Jak powinna wyglądać dieta przedszkolaka, by rósł silny i zdrowy?
W diecie przedszkolaka powinny znaleźć się przede wszystkim owoce i warzywa, pieczywo ciemne, mięso drobiowe oraz ryby.
Jak powinna wyglądać dieta przedszkolaka, by rósł silny i zdrowy?
Dania dla przedszkolaków powinny być urozmaicone. Przede wszystkim składać się z warzywa, owoców, mięsa, ryb i produktów mlecznych. Dieta przedszkolaka musi zawierać chude mięso drobiowe bez skóry od 2 do 3 razy w tygodniu, natomiast ryby 1 do 2 razy w tygodniu. Owoce możemy zastąpić sokiem, jednak powinien być wyciśnięty ze świeżych owoców. Warzywa i owoce zawierają witaminy i błonnik, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najlepiej, gdyby podstawowym napojem była woda, której organizmowi powinniśmy dostarczyć dziennie około 2 litrów. Niepubliczne Przedszkole Żyrafka jest placówką, w której stosuje się sprawdzone formy edukacji. Jedną z ciekawszych ofert są zajęcia kulinarne, dzięki, którym dzieci zdobywają nowe umiejętności. Nabierają prawidłowych nawyków żywieniowych, poznają nowe smaki, a co najważniejsze samodzielnie przygotowane potrawy chętniej kosztują.
Zasady żywienia przedszkolaka
Dzieci w przedszkolu spędzają większą część dnia. Dlatego ważne jest, aby wyżywienie w placówkach było pełnowartościowe. Dostarczało składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dzieci w wieku 3- 6 lat powinno spożywać 5 posiłków dziennie, czyli można przyjąć, że co najmniej 3 posiłki spożywa w przedszkolu. Wszystkie potrawy należy pozbawić sztucznych barwników oraz konserwantów, z jak najmniejszą ilością soli. Pieczywo też należy mieszać ciemne z jasnym, wiedząc, że ciemne dostarcza składników odżywczych, błonnika i węglowodanów. Wybierając przedszkole dla naszej pociechy, najczęściej skupiamy się na warunkach, rodzaju opieki, dodatkowych zajęciach. Jednak bardzo ważna jest również kuchnia. Czy przedszkole korzysta z cateringu, czy ma własną kuchnię na miejscu? Jeśli catering, to jaka firma obsługuje, należy zaznaczyć, że jest bardzo wiele barów lub restauracji, które specjalizują się w żywieniu dzieci, zatrudniając dietetyka.